top of page

Πώς αναγνωρίζεται το μέλι υψηλής ποιότητας

 

Μια πραγματικά ασφαλής διαπίστωση σχετικά με την ποιότητα του μελιού είναι εφικτή μόνο με την ανάλυσή του σε εργαστήριο. Με τη

μέτρηση διαφόρων παραμέτρων, όπως η περιεκτικότητα σε νερό, η ηλεκτρική αγωγιμότητα, η δραστηριότητα της ινβερτάσης (η ινβερτάση είναι ένα ένζυμο, το οποίο διασπά τη σακχαρόζη σε φρουκτόζη και γλυκόζη) ή η περιεκτικότητα σε HMF (υδροξυμεθυλοφουρφουράλη). Αυτά και άλλα στοιχεία παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την προέλευση, τη σύσταση και την κατάσταση του μελιού. Βάσει αυτών υπάρχει η δυνατότητα να προσδιοριστεί, αν το μέλι έχει ζεσταθεί ή αν επιβαρύνεται με υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Ένα σχετικό παράδειγμα είναι η στρεπτομυκίνη, ένα αντιβιοτικό, το οποίο υπάρχει συχνά σε μεξικανικό μέλι, αλλά και σε γερμανικό μέλι από οπωροφόρα συμβατικής οπωροκαλλιέργειας.

 

 

Η αγορά του μελιού σε μεγάλο βαθμό είναι θέμα εμπιστοσύνης

 

Μερικούς οργανοληπτικούς ελέγχους μπορείτε φυσικά να τους διεξάγετε οι ίδιοι: Οσμή, χρώμα, γεύση, υφή. Είναι η γεύση του μελιού αρωματική ή απλά γλυκιά; Είναι το χρώμα του χαρακτηριστικό για το είδος του; Έχει την ανάλογη υφή; Με ένα μέλι κράμβης, το οποίο μετά από εβδομάδες είναι ακόμη σε υγρή μορφή σίγουρα κάτι δεν πάει καλά... Όμως, όσον αφορά στα συστατικά ή ακόμη και στα ανεπιθύμητα υπολείμματα, είστε απλά υποχρεωμένοι να πιστέψετε τον μελισσοκόμο της εμπιστοσύνης σας. Φυσικά μπορείτε να στείλετε το μέλι που αγοράσατε σε ένα εργαστήριο προς εξέταση, όμως, δεν θα χάσετε μόνο το βάζο, αλλά το εργαστήριο θα σας στείλει και ένα τιμολόγιο, το ύψος του οποίου θα σας εκπλήξει.

 

Το φυσικό είναι καλό - το οικολογικό είναι καλύτερο

 

Οι μελισσοκόμοι που εφαρμόζουν κανόνες βιολογικής παραγωγής θα πρέπει να προσδιορίζουν και να αναφέρουν όλες τις πηγές νέκταρος και γύρης — δηλαδή και ενδεχόμενα χωράφια όπου εφαρμόζονται  μέθοδοι παραγωγής συμβατικής γεωργίας — σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από τη θέση του μελισσοκομείου τους. Εάν υπάρχουν πάρα πολλές εστίες κινδύνου (π.χ., γεωργικές καλλιέργειες που ψεκάζονται) επαπειλείται ανάκληση της πιστοποίησης ως βιολογική εκμετάλλευση. Κατά την αγορά μελιού από οικολογική μελισσοκομία ο κίνδυνος της αγοράς μελιού που να επιβαρύνεται με διάφορα επιβλαβή υπολείμματα ή άλλου είδους μελιού κακής ποιότητας είναι πολύ μικρότερος.  Οι βιολογικές εκμεταλλεύσεις, σε αντίθεση με τους συμβατικούς μελισσοκόμους, ελέγχονται εξονυχιστικά ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Εκτός αυτού, έχουν ίδιο συμφέρον, το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν να είναι „αδιατάρακτο“, δηλαδή ελεύθερο από γενετική τεχνολογία και τοξικές ουσίες. Πώς θα διατηρήσω την ποιότητα του μελιού

 

Σωστή αποθήκευση

 

Το μέλι θα πρέπει να αποθηκεύεται πάντα σε σκοτεινό, στεγνό και δροσερό μέρος. Σφραγίζετε πάντα προσεκτικά το βάζο (αεροστεγώς), διότι το μέλι πάνω από μια ορισμένη ατμοσφαιρική υγρασία συμπεριφέρεται υγροσκοπικά. Αυτό σημαίνει, ότι έχει την τάση να απορροφά και να συγκεντρώνει νερό από τον αέρα. Τότε αυξάνεται η περιεκτικότητα του μελιού σε νερό. Εάν υπερβεί μια τιμή περ. 20%, υπάρχει κίνδυνος το μέλι να αρχίσει να ζυμώνεται και συνεπώς να χαλάσει. Το σωστά αποθηκευμένο λάδι διατηρείται για πολλά χρόνια.

 

Αποφεύγετε τη θερμότητα

 

Αν το μέλι δεν τα πάει καλά με κάτι, αυτό είναι η θερμότητα. Ένα γεγονός που παραβλέπεται συχνά: Είναι σημαντικός ο συνδυασμός της διάρκειας της θέρμανσης και του ύψους της θερμοκρασίας. Η μόνιμη θέρμανση, ας πούμε, στους 30°C, είναι το ίδιο επιβλαβής με τη βραχυπρόθεσμη θέρμανση στους 60°C. Γι’ αυτό, μην αφήνετε το μέλι στον ήλιο. Το μέλι στο τσάι είναι ένα δοκιμασμένο σπιτικό γιατροσόφι για το κρυολόγημα. Αφήστε να κρυώσει το τσάι ως τη θερμοκρασία κατανάλωσης, προτού να προσθέσετε το μέλι και στη συνέχεια πιείτε το γρήγορα. Έτσι καταστρέφονται λίγα μόνο συστατικά του μελιού.

 

Κατά τα άλλα, ποτέ μη ζεσταίνετε το μέλι πάνω από τους 38°C.

Η ποιότητα και τι πρέπει να προσέξει κανείς
bottom of page